Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sustav pripremljen, gu`ve izostale

Premda su to mnogi očekivali, u prvih desetak dana upisa besplatnih akcija velikih javnih poduzeća u Srbiji nije bilo pomame. Bez posla ostali su oni koji su spremili stolce, deke i druga priručna pomagala, nadajući se povratku na hobi iz »zlatnih devedesetih«, kada je ustupanje mjesta u redu bio prilično popularan i unosan posao. 
Ništa se od očekivanog nije dogodilo. Niti je bilo prekomjernih gužvi na šalterima pošta i filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, niti je ovaj veliki posao doveo do komplikacija na samim prijavnim mjestima. Izgleda da je svatko pomalo pridonio dobro obavljenom poslu: državne službe koje su za prijem građana bile zadužene – dobro su se pripremile i obavile preventivne radnje; građani se nisu polakomili i u ogromnoj većini nisu pohrlili prvih dana pred šaltere; predizborna groznica odvukla je pozornost ljudi u drugom smjeru, pa dobar dio javnosti nije niti bio valjano obaviješten o upisu besplatnih akcija.
TKO IMA PRAVO?: Tako je, nakon dugih godina čekanja, odugovlačenja i političkog natezanja, i u Srbiji krenuo prvi dio procesa privatizacije velikih javnih poduzeća. Evidentiranje građana koji imaju pravo na besplatne akcije, a računa se da ih je oko 4,5 milijuna, krenulo je dakle u ponedjeljak, 28. siječnja, i trajat će bez prekida do 31. srpnja 2008. godine, punih šest mjeseci. Kako se već sad najavljuje, paket besplatnih akcija vrijedit će oko 1000 eura, a u ovoj zemlji ipak je premalo onih kojima ta cifra nije značajna. Prvi novac mogao bi sjesti na račune građana već u siječnju 2009. godine, a početak trgovine akcijama predviđen je za proljeće 2009. godine.
Velika javna poduzeća čije se besplatne akcije sada dijele građanima su: Naftna industrija Srbije, JAT Airways, Galenika, Telekom Srbija, Elektroprivreda Srbije i Aerodrom »Nikola Tesla«. 
E sad, tko od ukupno 7,5 milijuna građana spada u onih 4,5 milijuna koji imaju pravo na besplatne akcije? Prije svega, građanin mora biti punoljetan, odnosno da je do 31. prosinca 2007. godine navršio 18 godina života. Zatim, mora biti državljanin Republike Srbije na dan 3. siječnja 2008. godine. Dalje, da je na dan 30. lipnja 2007. godine imao prebivalište na teritoriju Republike Srbije, odnosno status privremeno raseljene osobe s Kosova i Metohije. Osim toga, da pravo na besplatne akcije nije na bilo koji način ostvario sukladno Zakonu o svojinskoj transformaciji. I konačno, da pravo na stjecanje kapitala bez naknade nije u cijelosti ostvario u skladu sa Zakonom o privatizaciji.
MOGUĆE IZMJENE ZAKO-NA: To su propisani uvjeti, ali određenih nejasnoća i dalje ima, pa pravnici u medijima već naširoko tumače zakon i savjetuju građane. Jedno od najčešćih pitanja svakako se odnosi na one građane, koji su ranije ostvarili pravo na besplatne akcije u nekom poduzeću, ali ih nikada nisu naplatili, jer ih novi vlasnik tvrtke nije isplatio. Na njihovu žalost, odgovor je za sada surovo jasan: tko je ikad dobio bilo kakvu besplatnu akciju, nema pravo na ovaj paket. No, pojedini ministri (Mlađan Dinkić) već sada najavljuju amandmane na zakon, kako bi i ti građani, koji su, ne svojom  krivnjom, u dosadašnjoj lošoj privatizaciji dobili bezvrijedne akcije, ipak ostvarili pravo upisa i ovih akcija.
Akcije će se svih sljedećih šest mjeseci upisivati u bilo kojoj pošti u zemlji, bez obzira nalazi li se ona u naselju u kojem konkretni građanin živi, ili negdje dalje, budući da su sve pošte elektronički povezane. Taj sustav osigurava da se isti građanin ne može više puta upisati. Za eventualne zloporabe predviđene su ne baš beznačajne kazne, pa ne vrijedi muvati.
 
 
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika